Sina asud siin: Esileht » Artiklid ja retseptid » Külmpressitud kookosõli
Neljapäev, 27 Nov 2014
Jaga Facebookis

Külmpressitud kookosõli

Saada link Prindi PDF

 

CocoVi kookosõli

 

Keha vajab küllastumata rasvhapete kõrval ka küllastunud rasvhappeid, mõistlikus koguses ei ole need kahjulikud. Näiteks kookose küllastunud rasvad on väga tervislikud. Need erinevad loomsetest küllastunud rasvadest oma rasvhapete ahela pikkuse poolest. Kookosõli rasvhapped ei ladustu kehas rasvana, vaid organism kulutab need kiiresti.
Kookosõli sisaldab keskmise ahelapikkusega rasvhapet nimega lauriinhape, mis annab talle emapiima sarnase immuunsust tõstva toime. Sarnane toime on veel vaid lehma- ja kitsepiimal. Lauriinhape muutub organismis monolauriiniks. Monolauriinil on bakterite, viiruste ja algloomade vastane mõju. Kookosõlis sisalduvat kaprüülhapet kasutatakse seenhaiguste poolt tekitatud põletikuvastaseks raviks. Kookosõli kasulikku toimet suurendab ka tema monoküllastumata oleiinhappe sisaldus, mis teeb kookosõli sama kasulikuks kui oliiviõli. 
Kookosõli ei tõsta halva kolesterooli sisaldust. Ühe kaaluühiku kohta sisaldab see vähem kaloreid kui ükski teine toidurasv - üks gramm kookosõli sisaldab vaid 6,8 kcal, muud õlid keskmiselt 9 kcal. Igapäevased toidurasvad on soovitav välja vahetada külmpressitud kookosõli vastu, ühest küljest tema kasulike omaduste tõttu, teisest küljest tema stabiilsusele. Kookosõli talub suhteliselt hästi kuumutamist, seetõttu sobib ta suurepäraselt ka küpsetamiseks.
Kookosõli toetab kõhunäärme tegevust, parandab organismi veresuhkru kasutamist ja tõhustab kaaliumi ja magneesiumi ning rasvlahustuvate vitamiinide imendumist. Kookosõli on ainus õli, mis aktiveerib kilpnäärme tööd. Organismis kiiresti põledes stimuleerib ta türeoidhormooni tootmist ja sellest tulenevalt tõhustab ainevahetust. Kookosõli on soovitav tarbida iga päev ja see võimaldab parandada vere kolesteroolisisaldust.

Külmpressitud kookosõli rasvhappeline koostis ongi  tema kaalu langetava toime saladus. Kooksoõli on hea kasutada ka nahahooldusvahendina näiteks meigi eelmaldamiseks ja päikesekreemina.

Kookosõli  on paljudes kultuurides kasutatud aastasadu. Tänapäeval aga tekitab inimestes küsimust,  et kuidas seda imelist rasva küll kasutada? See on tegelikult väga lihtne. Et külmpressitud kookosõli kasulikkusest saada täit potentsiaali, võiks alustuseks toidurasvad (eelkõige margariin!) välja vahetada kookosõli vastu. Kookosõli võib kasutada leivamäärdena, küpsetamisel, dipikastmena, magustoitudes ja niisama lusikaga süüa. Kookosõli on asendamatu ka nahahoolduses, nagu eelpool sai mainitud: tee kookosõliga maske, kasuta massaažiõlina, sobib ka libestusvahendiks.

Tihti tekitab inimestes segadust, mis vahe on kookosrasval ja -õlil. Rasvaks nimetatakse küllastunud rasvhapete kooslust, seega oleks õigem öelda „kookosrasv“, kuid kuna kookosõli on 26° C juures vedelas olekus, kasutatakse tervise ringkondades terminit „kookosõli“.  Veelgi rohkem segadust tekitab  asjaolu, et kunagi peeti „kookosrasva“ kahjulikuks küllastunud rasvade sisalduse tõttu. Samaaegselt leidus poelettidel ja siianigi veel hüdrogeenitud kookosrasva, mida kasutatakse laialdaselt toidutööstuses. Selline töödeldud rasv aga ei sobi söömiseks ja seetõttu tervisele kahjulik.

Et kindel olla, kas tegemist on õige asjaga, on heaks orientiiriks sõna „külmpressitud“ või „virgin e. neitsikookosõli“ ja soovitatavalt mahekasvatatud. Külmpressitus kookosõlile on omane meeldivalt magus kookosaroom ja suussulav tekstuur.

Toidutegemisel teeb kookosõli kasutamise lihtsamaks, kui ta eelnevalt „üles sulatada“, selleks tuleb vajalik kogus kookosõli mõnda väiksemasse nõusse panna ja nõu soojavee vanni asetada. Piisab vaid 26°C, et „kookosrasv“ muutuks läbipaistvaks õliks. Kasta sellesse näiteks juurvilju ja saad tervisliku vahepala lihtsa vaevaga. Lisa kookosõli smuutidele, see liidab maitsed harmooniliseks tervikuks ja aitab kasulikel toitainetel paremini imenduda.

Saad mõnusa šokolaadikreemi, kui segad kookosõli hulka toorkakaod ja lucuma pulbrit.

Sellisena on temaga lihtne määrida küpsetusvorme. Väärtuslikku õli kulub tunduvalt vähem ja see „kaob“ küpsetise sisse ära.

Teadagi, et kõigi lemmikuid rummikooke tehakse margariiniga. Mõelda vaid, mida see maiuspala veresoontega teeb! Tee ise enda maitse järgi rummikoogikesi kookosõliga ja tunne elust mõnu.

Õnneks kohvikoor väga kaua ei säili, aga alati ei viitsi selle järele poodi ka joosta. Pane kohvile või kakao sisse kookosõli!

Terapeutilised kogused on 2-4 supilusikatäit päevas.

NB! Kilpnäärme ületalitluse korral tasuks kookosõli kogustega tagasihoidlikum olla.

Siin on väike kookosšokolaadi retsept:

2 dl külmpressitud kookosõli
1 dl toorkakaopulbrit
½ dl lucuma jahu
2 spl maca jahu
näpuotsatäis kvaliteetsoola
1 dl mandli- või muud pähklijahu
Soovi korral võid magustamiseks kasutada mett, vahtra- või agaavesiirupit, panela või kookosõliesuhkrut.

Sulata veevannil kookosõli. Lisa pulbrid, sool ja pähklijahu. Sega ühtlaseks massiks. Võid massi panna trühvli- või muffinivormidesse ja pane külmikusse tahkuma. Säilita külmkapis.

 

http://www.cocovishop.com/fi/tuotteet/tiedot/48/18/kookosoljy/neitsytkookosoljy-250ml

http://www.cocovishop.com/fi/blogi/entry/kookosljyn-kytst-osa-i

 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Kommentaarid

0 mv 2013-12-10 20:46 #2
Quoting
Miks peab ühe teksti värvivalik olema selline, et seda oleks ikka võimalikult raske taustast eristada?

Tundub, et lehe omanikke ei huvitagi, kas seda lehte loetakse või mitte!
Tsiteeri
+3 Kelly 2012-04-20 16:14 #1
Miks peab ühe teksti värvivalik olema selline, et seda oleks ikka võimalikult raske taustast eristada?
Tsiteeri

Lisa kommentaar


Kontrollkood Värskenda